Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Autor MUDr. Kateřina Formánková


87e3eec59e46606cf9cf89cd8618cc1a66d11b8fZdálo by se, že vlasy jsou nedůležitou součástí organismu. Ale i tyto problémy nás dokážou významně potrápit. Zejména u žen a ve věku, kdy se chtějí líbit (platí i o mužích), může být velký problém vypadávání vlasů. 

Vlasy jsou tkáň, kterou podle zákonů čínské medicíny ovlivňuje zejména dráha ledvin, takže všechny strachy a stresy, zvláště ty dlouhotrvající nebo náhlé, se mohou v organismu projevit právě vypadáváním vlasů. I v lidových rčeních se praví: „vypadly mu vlasy hrůzou“, nebo „já z tebe zešedivím“. A skutečně se to stává. Pokud víte, že se vaše potíže s vlasy datují od nějakého velkého stresu, je vhodné navštívit lékaře homeopata, který je schopen vybrat lék přesně podle informace – faktoru, který padání vlasů způsobil.

Při akutních potížích vám mohou pomoci tyto homeopatické léky:

Velmi často pomůže lék Aconitum napellus 30 C – lék šoku nebo nějaké prožité hrůzy (např. dopravní nehoda, napadení, ohrožení života). V této situaci podáváme 5 granulí léku 3-4x po sobě v rozmezí 15 minut až do zlepšení stavu.

Jiným lékem je Staphysagria 30 C – lék ponížení, těžké urážky, zneuctění. I tato situace může vést k vypadávání vlasů, ale také obočí a řas, někdy může dojít i k úplné ztrátě vlasů. Pacient je velice citlivý, většinou se mu špatně hojí jizvy. Dávkování je stejné jako u léku Aconitum.

Pokud někomu vypadávají vlasy hodně (netýká se alopecie mužů, která je spojená s hormonální nerovnováhou), pak má vyčerpanou energii na dráze ledvin. Vypadávání vlasů, je-li pokožka bolestivá s mravenčením, vyžaduje lék Ferrum metallicum 9 C, 3x denně 5 granulí.

Vypadávají-li vlasy z důvodu dlouhodobého onemocnění, trápení (např. rozvod, úmrtí v rodině, padání vlasů po porodu apod.) či pracovního přetížení, zkuste lék Phosphoricum acidum 9 C 5 granulí 2x denně dlouhodobě (alespoň 2-3 měsíce).

Vlasy, které předčasně šednou, vypadávají v malých ložiscích nebo i plošně, vyžadují podávání léku Lycopodium 15 C. Pacient je zapomnětlivý, nevěří si, nestrpí odpor. Podáváme 1x denně 5 granulí alespoň 2 měsíce.

Jestliže kůže hlavy svědí, pálí, je šupinatá, loupe se a tvoří se lysinky, zkuste lék Arsenicum album 15 C 2x denně 5 granulí. Pacient se velmi obává o své zdraví, je neklidný, zimomřivý, zlepšuje se teplem; potíže s vlasy jsou většinou následkem onemocnění a vyčerpání organismu.

Pokud vlasy padají a tvoří se okrouhlá ložiska bez vlasů na různých místech hlavy, zkuste lék Hepar sulfur 15 C 2x denně 5 granulí.

Lék Borax 15 C je příznačný tím, že vlasy jsou hrubé, špatně se češou (česání je velmi bolestivé), rovněž řasy jsou slepené a otočené dovnitř oka, které dráždí (zejména vnější koutek oka, kde jsou okraje víček velmi bolestivé). Podáváme 2x denně 5 granulí.

Máte-li vysoké čelo, tvoří se vám kouty a vypadává i ochlupení v ohanbí, podávejte lék Natrum muriaticum 15 C 2x denně 5 granulí. Pacient tohoto typu je většinou hubený, špatně přibírá na váze. Je rád sám a nesnáší utěšování, často také trpí na akné.

Zdroj: https://svethomeopatie.cz/cs/412-moznosti-homeopatie-pri-lecbe-vlasu-a-nehtu