Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Šedivé vlasy, šediny, odrosty… jsou věci, které mě už hodně dlouho zajímají. Snažím se vymýšlet preparáty, které bez zbytečného zatěžování vlasů, pomáhaly jednoduše tyto neduhy překrýt.

Avšak mám pocit, že by šlo, zasáhnou hned na začátku toho řetězce tak, aby k šedivění vlasů vůbec nedocházelo. Vědecky je už mnoho věcí známo a podloženo. Třeba to, že s věkem se zvyšuje množství peroxidu vodíku ve vlasových folikulech. Nadměrná hladina peroxidu vodíku zabraňuje vzniku melaninu – vlasového pigmentu. Vlasy bez pigmentu sice rostou, ale jsou v podstatě bílé. Peroxid vzniká ve vlasových váčcích i u mladých lidí, jde o fyziologický proces, ale díky různým reakcím se rychle rozkládá na vodu a kyslík. Vliv na to mají například enzymy kataláza a glutation peroxidáza, které jsou silné antioxidanty a vznikají v lidském organizmu přirozeně. Čím je člověk starší, tím míň se těchto enzymů tvoří anebo se dříve vyčerpají, ke zvládání různých nemocí, zánětů, stresů, toxinů. Tyto enzymy působí v celém organizmu nejen na šedivé vlasy.

Jelikož oba enzymy mají bílkovinnou povahu a jsou tvořeny řadou aminokyselin. Proto je třeba pamatovat na to, aby naše strava byla různorodá a naše těla mohla čerpat potřebné látky k jejich tvorbě. Třeba brokolice, zelí, květák jsou silné antioxidanty, které snižuji hladinu peroxidů v těle.

Pozorujete na pokožce tmavé skvrny? Je to jeden z prvních příznaků stárnutí. Chybí nám enzymy, které by zabraňovaly přichycení volných radikálů na bílkovinová vlákna, a proto dochází ke ztvrdnutí a smršťování kolagenových vláken.

K dalším výborným antioxidantům patří zázvor, zelený čaj, resveratrol, lněný olej, koriandr, kurkuma, skořice. Jsou to potraviny, které můžeme velmi jednoduše přidávat do jídla. Samozřejmě dobrý spánek, cvičení, meditace, nekouření, vyhýbání se nadměrnému slunění, střídmá konzumace alkoholu jsou další faktory, které zlepší naši kondici, naše zdraví, naší psychickou pohodu a možná i menší množství šedivých nebo bílých vlasů.