Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Trochu jsem zapátrala v dějinách, kdy si lidé poprvé začali barvit vlasy a jakým způsobem. Zjistila jsem, že už ve starověku Egypťané a Římané měli "magické" recepty na barvení a odbarvování vlasů. Na vlasy nanášeli různé prášky například směsi různých sušených přírodních barviv, které pak přímo na vlasech způsobovaly barevné efekty. Avšak tyto kouzelné prášky působily spíše jako make-up, protože nenarušovaly strukturu vlasu, pouze vlas překrývaly.

Pro trvalejší výsledek používali rostlinné produkty a také různé materiály živočišného původu, jako jsou henna pro obarvení, heřmánek pro zesvětlení, kaštan nebo ořech pro ztmavení vlasů.

Mezníkem byl v roce 1863 objev první oxidační barvy- fenylendiaminu.  Také peroxid vodíku se od roku 1872 začal používat k zesvětlení vlasů. Tyto chemické látky však často způsobovaly závažné alergie a dělaly barvení vlasů poměrně špatnou pověst.

V roce 1909 se podařilo mladému francouzskému chemikovi  Eugène Schuellerovi  vyvinout první syntetickou barvu na vlasy. Šlo o neškodnou látku, kterou začal vyrábět ve velkém pro pařížské kadeřníky. Tak vznikla francouzská firma L'Oréal a Schueller byl jejím zakladatelem.

Schueller barvy neustále zdokonaloval, např. objev Imedii – tinktury z organických barviv, která dodávala barvám na vlasy různé přírodní odstíny, byl dalším krokem vpřed.

Schueller byl také otcem „Platinum Blonde“, barvy která udělala z mnoha  brunetek blondýny.

Hned po válce v 1947 roce německé kosmetická firma Schwarzkopf vyrobila první barvu na vlasy pro domácí použití s názvem Poly Color. Ženy tak nemusely chodit ke kadeřníkovi a mohly si zabarvit vlasy doma samy.

Až do poloviny 20. století byla barva používána pouze ke krytí šedivých vlasů.

Nyní je barva vlasů běžným módním doplňkem. Ženy a také muži se už nestydí za barvení vlasů.

Barva se stala způsobem vyjádření, sociálně kulturním kódem patřícím k vybranému společenství či dokonce náboženství.

Barevná paleta se neustále mění, rozšiřuje a vyžaduje stále náročnější kosmetické techniky. A naštěstí se začalo klást větší důraz na to, aby co nejméně narušovala strukturu vlasů.

Značka Colorwin to plně respektuje, využívá barevné vlastnosti přírodních minerálů a omezuje ve svých produktech složky, které nejsou zcela bezpečné.