Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Ořešák královský se k nám dostal z Itálie, proto mu říkáme ořech vlašský. Jde o rostlinu, jejíž plody, listy, oplodí mají nesčetné blahodárné účinky. Výtažek z listů ořešáku má totiž i antibakteriální, dezinfekční a protiplísňové účinky. Výluhem z listů můžete kloktat, popíjet ho, použít k čištění pleti, omývat oči atd. Velmi dobře může posloužit i při zánětech a plísních kůže, nehtů, lupénce, pocení nohou, výtokům, proti lupům, vším, při omrzlinách a dalších neduzích.

Silný výluh z listů lze využít i jako přeliv zvýrazňující barvu hnědých vlasů. Navíc hojí, čistí, zklidňuje pokožku hlavy, ale i posiluje kořínky vlasů a podporuje růst vlasů.

Jelikož se jedná o přírodní a ne chemickou látku, nedocílíme úplného obarvení vlasů a hlavně šedin. Odstín vlasů se pouze zvýrazní.

Silný extrakt z ořešáku královského je i v šamponu Colorwin men k potlačení šedin. Pánové, kteří šampon používají, si jednak pochvalují výraznější barvu vlasů a zároveň oceňují, že jejich vlasy jsou pevnější a kvalitnější. Také si všimli, že jim zmizely lupy. Takže došlo k propojení vícerých účinků.

Plody ořešáku také obsahují mnoho cenných látek především železo, fosfor, draslík, vitaminy A, C a B, alfa-linolenové a omega-3 mastné kyseliny. Jsou skvělým zdrojem minerálů a dobrých tuků, které zlepšují kondici našeho srdíčka, cév, svalů, vlasů, pleti i pokožky.

Skořápky jde také smysluplně zpracovat. Tmavohnědý odvar je výborným lékem na suchý i vlhký kašel a pomáhá k odhlenění. A také obsahuje mnoho jódu, takže lidé trpící jeho nedostatkem mohou odvar popíjet i delší dobu. Skořápky se dají využít i k vytvoření romantické atmosféry 😊, když z nich uděláme v misce s vodou malé svítící lodičky.

A nakonec přidáváme jednoduchý recept na ořešákové víno vhodné při chudokrevnosti:

  • 2 lžíce nasekaných ořešákových listů
  • 1 lžíce kopřivových špiček
  • 1 litr kvalitního červeného vína
  • necháme dva týdny na teplém místě luhovat, každý den protřepeme
  • pak scedíme, nalejeme do skleněné láhve a uskladníme v temnu

 

Večer si můžeme dávat 0,5 dcl na zdraví a zároveň pro dobrou náladu.