Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Narodila jsem se v době, kdy chemie ještě nevládla každému odvětví našeho života a matka příroda byla zdrojem surovin naší stravy, ale i zdrojem surovin ke zkrášlení našeho těla a vlasů. Proto jsem si dělala nálevy a odvary z kopřivy, heřmánku, břízových listů, ořechových slupek nebo z ovesných vloček a po umytí vlasů šampónem jsem si je tím mým nálevem opláchla. S věkem, když jsem občas objevila první šedivé vlasy, jsem opět našla pomoc v přírodě.

Používala jsem hennu, která ty první šediny dokonale překryla a zamaskovala. Ostatně henna se už používala před 6000 lety, už tehdy je používali k barvení kůže, nehtů, vlasů. Všechny tyto výše popsané domácí způsoby byly však náročnější na čas.

Moderní doba je mnohem rychlejší a času není nikdy nazbyt a tak i já jsem zvolila pohodlnější a rychlejší způsoby barvení vlasů, tj. chemické přelivy a barvy. Vůbec jsem se nepozastavovala nad složením, jelikož v té době to nedělal snad nikdo. Výsledek byl rychle viditelný a to mě dostatečně uspokojovalo.

Jelikož se věci rády vracejí, ať už v módě, vaření nebo péči o naše tělo, vrátila se doba organických“ bio“ produktů. Začalo se řešit, proč chemické látky nejsou pro nás až tak ideální a jak nám mohou škodit. Samozřejmě v dnešní době jde hlavně o byznys. Začala jsem o tom přemýšlet, koneckonců jde o moje zdraví. Našla jsem si na internetu ty opravdu škodlivé látky, které nám průkazně ubližují a kosmetiku, která je obsahuje, jsem zkrátka přestala kupovat. Existuje však mnoho syntetických, chemických látek, které nejsou organického původu a slouží lidem po staletí k ulehčení života. Všimla jsem si, že výrobci přírodní kosmetiky nepoužívají vždy, že jde o 100% přírodní výrobek. Některé kosmetické výrobky zkrátka nejde vyrobit pouze z přírodních zdrojů.

A tak používám zdravý selský rozum a nehrotím vše do extrému. Snažím se žít zdravě, jíst zdravě a pečovat o své zdraví tak, že spíše myslím na prevenci než odstraňování škod. Kosmetiku si kupuji přírodní i tu nepřírodní, ale ne škodlivou. Vlasy si barvím, i když bylo trochu náročné najít tu pravou krycí barvu, která neobsahuje zdraví nebezpečné látky (mám pocit, že většina firem seznamy toxických látek a přísad asi ignoruje). A také si občas udělám odvar z dubové kůry nebo        nálev z kopřivy a vlasy propláchnu. Hlavní je, že jsem v sobě našla harmonii, klid a rozvahu. Doporučuji nepropadat panice a stresu, které nás možná ničí víc než chemie.