Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Někdy dávno, zhruba v roce 2000 jsem slyšela poprvé od mé kadeřnice, abych si dávala pozor na silikon v kosmetice. Pak mi ještě vysvětlila, proč může být silikon nebezpečný (škodí nejen lidem, ale i přírodě - není totiž biologicky odbouratelný, hromadí se v přírodě).

Silikon je vymoženosti moderní doby a stejně jako i jiné věci, mají svá pozitiva a negativa. Konkrétně ve vlasové kosmetice pomáhá chránit vlas před účinky tepla, slunečního záření. Vytvoří kolem vlasu ochranný film, vlasy jsou lesklé, jemné, hladké, necuchají se, dokonce i roztřepené konečky se slepí. Na první pohled je to fajn. Problémy přicházejí s postupem času a s dlouhodobým používáním. Silikony jsou ve vodě nerozpustné nebo velmi těžce rozpustné. Film, který na vlasech vytvářejí, se postupně vrství a vlas nemůže dýchat, vysychá, ztrácí objem, stává se těžký, mastný, křehký, lámavý a už není lesklý, jemný ani hebký. Silikony vlasy nijak neobohacují a mají pouze krátkodobý efekt. Stejně působí i na vlasovou pokožku, v konečném důsledku mohou způsobit vytváření lupů a vypadávání vlasů.

A ještě jedna věc, výrobci rádi přidávají silikon do svých výrobků, jelikož moc nestojí, a tak se vyrobí větší množství přípravků a prodávají se dráž.
Pokud ještě váháte, zda se vyhnout silikonu či ne, tak se přeneste hypoteticky do doby před silikony, což byla doba do 90. let minulého století. Tehdy silikony nebyly a péče o vlasy byla na dobré úrovni. I dnes existuje hodně přípravků bez silikonů. Stačí se o to trochu zajímat a na internetu najdete hodně alternativ bez silikonů a často budete překvapení i nízkou cenou.

Pro zajímavost silikony v produktech poznáme podle koncovek -cone, -thicone, -thiconol, -siloxane nebo –silane.   
Někdy je těžké najít výrobek bez silikonu, v takovém případě platí, čím méně tím lépe. Jak ale poznáme, zda je ve složení hodně či málo silikonu? Dle světových norem musí každý výrobce ve složení „Ingredients“ uvést jednotlivé suroviny sestupně. Pokud se nachází silikon na konci ve složení, je ho nepatrné množství. Naopak pokud je na začátku, je výrobek postaven hlavně na silikonu a bude obalovat a zatěžovat vlasy.

Pro mě bylo velkým překvapením, že i světově věhlasné značky nemají nejmenší problém své výrobky „obohacovat“ nerozpustnými silikony. Ne vždy co je drahé, je zdraví a kráse prospěšné.